ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ЛИ ЖИВКОВ НА СВОЯ ПОСТ?

 

ИНТЕРВЮ НА ИВАН ЦЕНОВ С ТОДОР ЖИВКОВ

 

И. Ц.: Г-н Живков, позволете първо да Ви се извиня!

Т. Ж.: Разрешавам, ама каква е причината?

И. Ц.: Преди време си позволих да публикувам във в. "Дума" едно интервю с Вас. Интервюто беше въображаемо, така бе и записано, но ...

Т. Ж.: Нема проблеми! Четох го. Много ми хареса. Готов съм да се подпиша под него.

И. Ц.: Точно в това е проблема. Мнозина не са разбрали, че е въображаемо ...

Т. Ж.: Ха, ха, ха! Как ще разберат? Докато управлявах аз, всички имаха въображение! Комунизъмът може да се построи само с въображение! А сега какво е? Как ще си въобразиш, че имаш пари? И да си въобразиш, това ще бъде за много кратко. Докато влезеш в първия магазин! Ха, ха, ха!

И. Ц.: Благодаря Ви, г-н Живков! А това интервю как да бъде? Истинско или въображаемо?

Т. Ж.: Ти прецени! Имам ти пълно доверие!

И. Ц.: Ооо, надценявате ме, г-н Живков! Всъщност, днес искам да изясним само един въпрос. Мислите ли да се върнете в политиката, в управлението на страната?

Т. Ж.: Откъде ти дойде наум това?

И. Ц.: Ще бъда откровен, г-н Живков. Напоследък нещата много ми напомнят Вашето време. ... Преоткрита е Единствено вярната посока, медиите, поведението на политиците, ... целувки, прегръдки, ... дейците на културата. ... Последната година доверието на Запада към България спада. За пръв път от началото на промените и европейски политици, и европейски институции ясно заявяват, че приобщаването на България в Европейския съюз в близките двайсетина години могат да видят само хора, които поне са запазили въображението си от Вашето време. Има и друго нещо, левите сили ще се обединяват, ... нямат изявен лидер ...

Т. Ж.: Достатъчно! Разбирам! Този път не ми харесваш! Или нещо гяволуваш?! Слушай, сега! Вече ми предлагаха да се върна. Почетен председател на БСП. Тодор Живков председател! Генералният секретар на БКП, почетен председател на някаква хилава партийка БСП!

И. Ц.: Ооо, не знаех, г-н Живков! Никой не писа за това.

Т. Ж.: Не писаха, защото си глътнаха езиците от уплаха! Та те ми предлагат, а аз им казвам. Как ще стана почетен председател на БСП!? Та нали СДС, Евролевицата, ДПС, па и останалите ще се обидят!

И. Ц.: Признавам, че отново сме на едно и също мнение, г-н Живков. Но Вие не отговорихте на моя въпрос ...

Т. Ж.: Ти искаш отговор. ... Добре, записвай! Тодор Живков ще се върне на своя пост, когато БКП се реституира в реалните си граници от преди 10 ноември! Какво значи това? Това значи, че трябва да протече обратния процес, процес на обединение на всички политически партии. След 10 ноември БКП се разедени. Това беше първата фаза на преустройството. Втората фаза е обединение. Но не механично обединение, а диалектическо обединение. По спиралата на развитието!

И. Ц.: Впечатлен съм, г-н Живков! А постът, постът Генерален секретар запазен ли е?

Т. Ж.: Не питай повече! Нека има и изненади!

И. Ц.: Благодаря Ви, другарю Живков! Благодаря!

 

София - Секвоя, 24 юли 1998 г.