Един идиот в Брюксел...

- Г-н. Ценов, как си обяснявате събитията напоследък? Черните облаци се сгъстяват над СДС.

- Всичко си върви по реда. Не е нужно да се връщаме много назад в миналото. Да започнем от лятото на 1996 г. Жан Виденов се яви пред парламента и уведоми депутатите за намеренията на правителството да въведе ред в банковата система, финансите, митниците. Каза също, че програмата му се подкрепя от МВФ и Световната банка. Подкрепи го и ПГДЛ. По същото време СДС представляваше една безформена и безобидна групичка. Опозицианните напъни на Васил Михайлов - Нубиеца и клиноведа Едвин Сугарев бяха парирани от Костов с мъдрите думи - Не са ви ясни нещата, рано е още. Из кулоарите се шушукаше, че между БСП и СДС са установени контакти за съгласуване на действията по смяната на властта. Постепенно се стигна до събитията, определени от "видните" политолози като "януарско въстание". Още една дата от този период ще се запомни - 4 февруари 1997 г. Смисълът на тези събития е съвсем прозрачен. Но досега нито политическите партии, нито платените анализатори, нито медиите са дали верен отговор. Сега нещата се повтарят.

- Да разбираме ли, че на Костов му се готви нов 10-и януари?

- Не вярвам. В последните 10 години се наблюдават интересни съвпадения - БСП пада от власт след "народно недоволство", а СДС - след "заговори".

- Днес недоволството е истинско.

- Недоволството винаги е истинско и перманентно през последните 10 години. Говоря затова как се представят нещата. Не можем да не се замислим какъв е смисълът на "анголската афера", плана "Подкова", касетите на д-р Тренчев, анализа на Ройтерс... Повторението е в това, че на българина отново ще му разправят басни за причините, довели до провал и на това правителство.

- А според вас кои са причините?

- Причините са в същността на това, което наричаме преход. Щом сме тръгнали от социализъм към капитализъм, трябва да се създадат нови инструменти за принуда - икономическа принуда. Трябва да се създадат и съответните носители на тази принуда - класата на богатите. Трябва да се създаде и обслужващата сфера - законова база, институции, изпълнители. Естествено е през този период лъжата да бъде основен инструмент. Какво излъгаха например за 10-и януари? Че причината е в лошото управление на Виденов. Той бе изкупителната жертва. Събитията през зимата на 1996-97 г. постигнаха желания от определени среди резултат - десеткратно стопяване на влоговете на милиони българи и десеткратно редуциране на дълговете на т. нар. кредитни милионери. Политическият театър бе само за маскировка.

- Добре, но нещата оттогава се влошават все повече и повече.

- А вие какво очаквахте. Та СДС беше сложен на власт точно затова. Баницата се оказа много дебела, разграбването продължава. Икономиката в сянка от времето на правителството на Димитър Попов до днес е в рамките на 400 процента. Тоест от 5 лв. само 1 се облага с данъци. Зад граница се изнасят годишно около 5-6 млрд. долара. Капиталът се амортизира, няма инвестиции и реалната икономика е пред пълен срив. Правилата на борда отнеха и малките възможности на хората да закърпят положението. Безработицата стигна рекордни нива, 50 процента от българите са извън пазара. А размерите й в отделни региони, на практика 100 %, обезсмислят понятието държава. При такава безработица се обезсмисля и понятието синдикализъм. Не случайно синдикатите се ориентират към политическата сфера.

- Управляващите се гордеят с финансовата стабилизация, поканата за ЕС и присъединяването към евроатлантическите ценности.

- Трудно ми е да не тегля няколко по адрес на западните демокрации. Как мислите, че щеше да завърши мачът между България и Германия на световното първенство в САШ, ако селекционер на нашите беше примерно Берти Фогтс! На вратата щеше да сложи кьорав, центарлен защитник - куц и 50-годишен централен нападател.

- За какво намеквате?

- За йезуитщината на Запада. Та нима има още някой, комуто не е ясно, че докато ни хвалеха в последните три години, все повече затъвахме. Нима не е ясно, че "успехите" ни по отношение на ЕС и НАТО служат за димна завеса пред продължаващото разграбване и разруха на България.

- Значи интересите на нашите бандити и на Запада съвпадат?

- Естествено.

- Бихте ли посочили нещо по-конретно!

- Примери колкото искате. В Интернет-страницата на Световната банка ясно е записано, че инфлацията в България за 1998 г. е 22.3 %. Толкова е и дефлаторът на БВП. В страницата на НСИ за същата година пише 1 на сто инфлация... А западните "надзиратели" си траят. И пощипват нашите хубавци.

- Какво означава това?

- Ами това означава, че вместо отчетения реален ръст на БВП от 4 % за 1998 г., трябва да признаем спад от 12 %. И тогава всички ще повярват на статистиката...

- Защо напоследък Западът бие отбой?

- Идва видовден. Кой ще те пусне в ЕС с 200 марки средна заплата, с 400 % икономика в сянка, с безработица, надминаваща всякакви европейски представи!

- А влизането в НАТО?

- За това вече сме говорили. Може! Ако в Кремъл се напият и ни продадат като Аляска.

- Съдбата на Костов и СДС вече е ясна. Въпрос на време. А после?

- Сценарият предвижда, най-общо казано, управление тип "кабинет Беров". Г-н Лилов говори за коалиция на 70-те процента. На него не можем да не вярваме. Но напоследък се наблюдана интересна ситуация. "Туземците" като че ли най-после разбраха за какво става дума. Търси се бъдещият министър-председател, но мераклии няма. Схващат, че се търси "селският идиот".

- Мунчо от "Под игото" ли?

- О, не, той е светъл образ. По-скоро от филма "Един идиот в Париж". В случая - "Един идиот в Брюксел"...

Интервюто взе Станка Генова

("ДУМА", 19 АПРИЛ 2000 Г.)