ДОБРЕ ДОШЛИ В СТРАНАТА НА ОРУЕЛ!

ИНТЕРВЮ НА ИВАН ЦЕНОВ ЗА "НОВА ЗОРА"

- Измина почти година, откак правителството на Симеон Сакскобургготски встъпи във власт. Как бихте оценили работата на екипа на "новото време", г-н Ценов?

- Преди повече от година, когато Симеон внезапно нахлу в политиката, дадох интервю за столичен седмичник, което така и не видя бял свят. Там ясно определих довеждането на Сиемон в България не като знак за смяна на политическата система, да си припомним, че имаше и такива негови закани, а като признак за нейната криза. След провалите на БСП и СДС (по два пъти) стана ясно, че използваната двуполюсна структура има проблеми. Имам предвид, че очаквах силен отлив на избиратели, а това е "опасно" за демокрацията. Симеон беше доведен, за да спаси нещата, да имитира алтернатива. И друг път съм казвал, че основната задача на политиците в демокрацията е да излъжат избирателите, че предлагат алтернативи и че на изборите може да се "избира". В това няма нищо вярно.

- Времето показа обаче огромното разминаване между очакванията на избирателите, и последвалата реалност.

- Това е едно от доказателствата за това, което твърдя. Костов изчерпа възможностите си да лъже и трябваше да се доведе нов лъжец. Така и стана.

- Българите са общо взето наясно със ситуацията, защото усещат промените съвсем емпирично - по джоба си. Но Вие все пак забелязвате ли някакви нови тенденции?

- 90 на сто от нещата са до болка познати. Вижте парламента. Карат си я по стария начин. Новата изпълнителна власт все повече затъва в традиционната непрозрачност, въпреки предизборните заклинания. Отново на дневен ред е "спорът" между МВР и Прокуратурата - пак нещо не било наред със законите и със структурата. Преди бяха едни лица, сега са други, но "пиесата" е същата. Наистина вече става досадно. Икономическите показатели си остават неясни - очевидно и статистиците не са си променили "методиките".

Има промяна в медиите. Перифразирайки едно изявление на г-н Бойко Борисов за спада на престъпността по време на посещението на папата бих казал, че медиите "доста се доближиха до тези отпреди 10 ноември 1989 г".

Но виждам и нещо интересно. Внимателно следя социалното министрество. Г-жа Шулева е много активна и изрича неща, които бяха табу за предшествениците й. Тя няколко пъти призна, че основният проблем на българската икономика е огромният размер на икономиката в сянка. Показва също, че е наясно с някои от проблемите на социалното осигуряване. Нейни са думите, че 40% от работещите се осигуряват на минимална работна заплата, че работата на 400 души от Инспекцията по труда е напълно блокирана от съществуващата нормативна уредба. Всичко това читателите на "Нова Зора" четат години наред. Оценявам нейните действия като уникални и положителни.

- Какво означава уникални и положителни?

- Досега никой от нейния ранг не е представял толкова близка до реалността картина. Освен това г-жа Шулева заяви намеренията на правителството в тази област и търси дискусия. Но доброто свършва дотук. Наблюдавайки внимателно водещия се в момента дебат, все повече оставам с убеждението, че това ще бъде поредната димка. Ще кажем нещата, хората и без това ги знаят, а после ще си правим пак същото. Или почти същото.

- Тук е уместно да Ви запитам къде всъщност е заровено кучето? Шулева твърди, че ще намали осигуровките, но ще вдигне пенсиите. Как би станало това на практика?

- Това е напълно възможно и мисля, че Шулева е ползвала някои броеве на "Нова Зора". Проблемът е общо казано в данъчната основа. Тя е много "тънка". Така говорят и европейските наблюдатели - за да не кажат открито, че всъщност проблемът е в огромната икономика в сянка. Шулева иска да разшири данъчната основа, но както се казва с едната ръка дава, с другата взима. И това личи от признанието, че с течение на годините в касата на НОИ ще се преливат все повече средства от бюджета на държавата. Защо е така? Ами да си прочете внимателно законите за социалното осигуряване. Колко пъти трябва да кажем, че въвеждането на втори и трети стълб в пенсионното законодателство "изяжда" постъпленията за първия стълб. Т.е. основният стълб. Държава като България не може да си позволи такъв "разкош". При тази тънка данъчна основа, свързана с нарушаване на законодателството от страна на работодателите, допълнителното изтегляне на средства към втори и трети стълб е просто нонсенс. Нонсенс, ако намеренията са искрени! И тук е мястото отново да се обърна към "социалния президент" Георги Първанов. Трябва да бъде замразено действието на втория и третия стълб. Трябва да се замрази или да се отмени горната граница за осигуровките. Иначе какво излиза? Едни не плащат, защото работят на черно, а други - защото имат много високи доходи! Е, кой ще плаща тогава? Баламите, както казва и г-жа Шулева. Но защо засега отминава този въпрос.

Ако се разшири данъчната основа, ако се поставят нарушителите на мястото им, тогава може да се намалят индивидуалните отчисления за осигуровки, да се намали данъчната тежест, но също така да се увеличат постъпленията като цяло. И тук управляващите трябва да имат ясна позиция - става въпрос за нарушаване на законите на Република България. А не за "намеса на държавата в икономиката" - любима теза на псевдо анализатори, които с право се страхуват да не останат без "работа", ако държавата се справи с икономиката в сянка, която е основен източник за финансирането им.

- Нарушаването на законите има един прост определител, наличие на престъпност, независимо къде се проявява. От друга страна, главният секретар Бойко Борисов е човекът с най-висок рейтинг от изпълнителната власт. Тук няма ли противоречие?

- Противоречията са привидни. Това се дължи на изцяло невярната представа за процесите, която настървено се внушава от медиите. Бих искал да задам един въпрос на г-н Борисов, който медиите някак не зададоха. Той заяви, че по време на папското посещение и асамблеята на НАТО докладите за престъпността от отделните райони показват нещо изумително - че през тези дни тя е изченала. Дори я сравни с данните отпреди 10 ноември. Естественият въпрос е как е станало това, каква е причината. Нима българските престъпници са така патриотично настроени, че са решили и те да демонстрират пред света колко хубава страна е България?! Отговорът мисля, че е друг. Рязкото спадане на престъпността през дните на посещението е най-голямото доказателство за "топлата връзка" между престъпния свят и тези, които се борят срещу него. Представям си следната инструкция: "Покрийте се четири-пет дни, пък после ще си я караме както си знаем. Трябва да се представим добре пред света".

- Нали това не е персонално обвинение срещу г-н Борисов?

- Да приемем, че това е тема за размисъл.

- И все пак много от несполуките на правителството се обясняват с голямата промяна в света след 11 септември 2001 г. Като че ли всяко от правителствата в България след промяната на 10 ноември понася и мотивира действията си с някакви външнополитически събития, които просто не могат да ни отминат? Преди имаше един виц, че най-големите врагове на социализма са четирите годишни времена и американският империализъм. Ами сега?

- България е част от света, все пак. Но нашите проблеми, за които толкова много сме говорили, имат друг произход - смяната на системата и огромното желание на една малка част да се идентифицира като елит за сметка на огромното мнозинство. И средствата не се подбират. Унищожени са икономиката, образованието, науката, социалните придобивки на хората, културата е в окаяно състояние. Но не бих искал да отминем въпроса за 11 септември.

- Миналата година през октомври говорихме за 11 септември. Тогава Вие изложихте версията си за причините и мотивите на атентата над СТЦ и Пентагона. Тогава свързахте терористичния акт срещу САЩ с наркобизнеса. Казахте, че очаквате следващата опиумна реколта в Афганистан. Потвърди ли се Вашата версия?

- Ще призная, че в изминалите седем-осем месеца много внимателно следях събитията в Афганистан. За съжаление версията ми се потвърди. Но първо ще кажа, че определянето на случилото се на 11 септември като терористичен акт, не е съвсем коректно. Липсват основните елементи - никой не е поел отговорността за случилото се, никой не е обявил исканията си. Да припомним терористичните действия на САЩ. Те бомбардират Белград и заявяват, че ще е така, докато Милошевич не си отиде. Това е класичската постановка на терористичен акт. За 11 септември такава постановка липсва. Второ, до този момент няма доказателства, че случилото се е свързано с Бин Ладен и "Ал Каида". За сметка на това единственият видим резултат след отстраняването на талибаните от власт е възстановеното производството на опиум. По сведения на ООН реколтата ще достигне до 65% от рекорда през 1999г. По сведения на руските специални служби реколтата ще бъде рекордна - около 5 000 тона опиум. Всъщност реколтата вече е събрана и наркобизнесът може да бъде спокоен. Ще припомня, че Афганистан (преди забраната на талибаните за отглеждане на мак от юли 2001 г.) бе производител номер едно на суров опиум - 75% от световния добив. А от него след преработка се прави 80% от хероина за черните пазари.

- Добре , но казвате, че реколтата е обрана. А нали тъкмо наркодоларите финансират тероризма? И че талибаните подкрепят терористите? Защо не бяха унищожени маковите полета?

- Нали точно за това става дума! На този въпрос трябва да отговорят американците. Но и аз мога да отговоря. Наркодоларите имат много широко "приложение". Наркобизнесът започва от маковите полета и свършва в най-големите банки на света - там се перат наркодоларите. По сведения на компетентни служби както на ООН, така и на други заинтересовани страни, наркобизнесът е с обем 8% от световната търговия. Това по груби сметки означава сума от около 1,5 трилиона долара годишно. Има анализи, според които дори легализирането на наркотиците ще доведе до срив на американската, а оттам и на световната икономика. Това е така, защото разходите по производството на хероин са една незначителна част от пазарната им цена. Един килограм чист хероин за пазара излиза между 1 и 3 милиона долара! И си представете какво би станало, ако от пазара изчезнеше 80% от доставката, при положение че американците бяха унищожили пролетната реколта. Според експерти до края на тази година Европа щеше да остане без хероин, най-твърдия и доходен наркотик. Що се отнася до талибаните, тяхната печалба е несъизмеримо по-малка от печалбата в края на нарковеригата. По оценки на ООН тя е около 40 милиона долара. В този смисъл решението на талибаните да създадат дефицит на хероин на световните пазари се оценява като икономическо решение. Неговият ефект бе в 20-кратното повишаване на изкупните цени на опиума. Сега тези цени се нормализират и нещата си идват на местата.

По този въпрос бих могъл да кажа доста повече. Напоследък правя опити да изляза в ефир, по някоя телевизия. Но засега ми отказват. Ще си позволя да допълня само следното. Когато през юли 2000 г. талибаните унищожават реколтата, очакват да бъдат поощрени от международните институции, но вместо това санкциите се засилват. ООН спира всякакви помощи за Афганистан под предлог, че донорите, сред тях и САЩ, са се оттеглили. А за да спре производството на опиум в Афганистан, трябва да се премине към заместващи култури. Трябва да се премине към друг поминък на населението, защото над 50% от афганистанците преживяват благодарение на опиума. И точно тук избуява йезуитщината на западните държави. Те казват, ако унищожим опиума, ще измре населението. А не са готови да инвестират средства в друга насока. Та защо да го правят. Всяка година около 1,5 трилиона долара влизат в икономиката на "новия ред".

- Добре, тези факти не са ли известни на Запад, там пише ли се по въпроса. Защото в този вид ситуацията изглежда доста зловеща?

- Въпросът е свързан с две теми - какво представлява западното общество и в частност, каква е ролята на медиите, и второ, какво всъщност се промени в света след 11 септември.

След тази дата действително се случиха някои нови неща. Западна Европа охладня в отношенията си със САЩ, и може да се прочете дори, че европейците се страхуват не толкова от Бин Ладен, колкото от Джордж Буш. Европейците не са много активни и проявяват стремеж да се изтеглят от Афганистан - в ход е например идеята Турция да поеме ролята на Англия там. В същото време отношенията между Москва и Вашингтон показно се подобриха, като редица западни наблюдатели говорят за промяна на ролята на НАТО в подобни конфликти. В този контекст ще спомена няколко числа: 90% от хероина в Западна Европа е с произход от Афганистан. 20% от афганския опиум минава през Пакистан, 30% - през Иран-Турция, а 50% - през бившия Съветски съюз.

Що се отнася до това как западните медии отразяват събитията свързани с 11 септември, общото впечатление води отново към асоциации с близкото минало. Все пак Европа е "цвете" в сравнение с Америка. Там, в Америка, стават неща, които и най-върлите критици на американския империализъм от времето на Студената война не са си помисляли. Когато Том Дешъл, лидерът на демократите в американския сенат, най-накрая си позволил да попита Буш какво става в Афганистан, и същевременно изразил намеренията си по-често да пита за това, бил обвинен от републиканците, че "политиканствайки по време на война, поведението му граничело с държавна измяна".

В медиите има информация. Данните, които цитирах са от представителни западни издания. Но както казват руснаците, всички действат "вокруг да около", т.е. проблемът все се заобикаля. И засега отказват да видят връзката между наркобизнеса и случилото се на 11 септември. А иначе дори правят аналогия с опиумните войни на Англия и съюзниците й срещу Китай през 19 век. А нещата са прости. През 19 век китайците са бити, за да им продават опиум, а в началото на 21 век тоягата отнася Афганистан, за да произвежда опиум.

- Но нали нашите прословути приоритети са ЕС и НАТО? Ами ако наистина ни приемат?

- Приоритетите на туземната колониална администрация не са и не могат да бъдат "наши". Поне не мои. Тази зловредна прослойка вече 13 години доказва, че е готова на всичко, за да се облагодетелства. Готова е на всичко, за да прикрива престъпленията си. "Светлото бъдеще", свързвано с НАТО и ЕС, е изключително удобно прикритие за нашите престъпници. Засега този балон е удобен и за другата страна - НАТО и ЕС. Без да ги слагам в един кюп. Все пак има някаква разлика. Европа е по-искрена. Та с интерес очаквам срещата през ноември в Прага.

- Каква е дългосрочната Ви прогноза? Накъде отива светът?

- През 2003 г. се навършват 100 г. от раждането на, както аз го наричам, "последният велик англичанин". Това е писателят Ерик Артър Блеър, известен с псевдонима си Джордж Оруел. Оруел е познат предимно с книгите си "ФЕРМАТА" и "1984". Антиутопията "1984" е сред стоте най-добри книги писани от човек. Тези дни реших да направя всичко възможно, за да честваме и в България тази годишнина и най-вече да привлека честни и компетентни хора, за да се противопоставим на ясно очертаващия се опит да се преиначи написаното от Оруел.

Защо? В "1984" Оруел е описал бъдещето общество, обществото в което живеем днес. Прогнозата му е поразително вярна. Прозрението му, че бъдещата власт ще отчете грешките на предшествениците си и ще се опита да наложи тотален контрол върху съзнанието, върху мисленето на хората, днес е вече факт. Оруел синтезира концепцията на "партията" в лозунгите:

ВОЙНАТА Е МИР!

СВОБОДАТА Е РОБСТВО!

НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА!

На втория лозунг Оруел предлага алтернатива:

РОБСТВОТО Е СВОБОДА!

Ако преди събитията от 11 септември някой е имал колебания във верността на първия лозунг, то последвалите действия на САЩ-"ОКЕАНИЯ" едва ли оставят място за съмнения. Що се отнася до другите два лозунга, случващото се в България в последните години, невежеството на туземната колониална администрация и откровното й раболепие пред външните господари не се нуждаят от коментар. Те са очевидни.

ДОБРЕ ДОШЛИ В СТРАНАТА НА ОРУЕЛ!

4 ЮНИ, 2002 г., СОФИЯ


Америка, статут - момче на повикване, услуга - терор