Предговор с днешна дата

Ще прочетете две статии, които съм публикувал през 1995-а и 1996-а години. Днес бих могъл да ги актуализирам, но предпочитам да ви ги представя в първичния им вид. Вие ще прецените тяхната актуалност и правдивост.

2 април 2001 г., София Иван Ценов

ПРЕСТЪПНОСТТА В БЪЛГАРИЯ - ДЕДУКТИВЕН ПОДХОД

ИВАН ЦЕНОВ-ВЕТЕРАН ОТ “ДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРОЦЕС"

Престъпността в България! Медиите гърмят! Отговорен чиновник заяви, че престъпността в България е достигнала рекордно ниво. Няма висш държавен чиновник, включително Президента, който да не е убеден, че в страната има организирана престъпност, че има мафия. Твърди се, че престъпници има навсякъде. От улицата, до полицейските участъци, от дребния бизнес, до Мултигруп, от най - малката административна единица, до президентство. За някои от престъпниците има точна информация - обикновено това са дребните престъпници, за други, като Мултигруп, само се правят най-общи внушения, без какъвто и да е доказателствен материал. Очевидно въпросът за престъпността в България е зашумен изкуствено и единственият здрав подход за разкриване на причините за възникване на този феномен е дедуктивният метод. С други думи, трябва да се даде правилен отговор на въпроса: Какво се крие зад т. нар. “процес на демократизация на България"? От правилния отговор на този въпрос, следват и отговорите на всички въпроси свързани с престъпността. Стане ли ясно, кое е най-мащабното престъпление в България, стане ли ясно, какво се крие зад понятия като “Нежна революция", “Път към Европа", “Нов световен ред", ще стане ясно, кои са най-мощните престъпни групировки и кому е удобно да има високо ниво на по-дребната криминална и стопанска престъпност.

И така, най мащабното престъпление през последните години в България, ловко прикривано зад понятия от типа на посочените “Нежна революция" и други, е изкуственият фалит на Българската държава. В този смисъл, най-престъпната групировка е тази, която планира, подготви и извърши една класическа “революция отгоре", имитирайки “революция отдолу".

Доколкото тези понятия на са в широка употреба, ще си позволя да цитирам Александър Яковлев - един от най-приближените хора на Горбачов, един от идеолозите на “перестройката".

“Драмата на нашето преустройство - това е драмата на “революциите отгоре". Ако не се разбере тази определяща специфика, не може здраво да се съди за това което стана, да се даде обективна оценка на кремълските реформатори.

Не може да се избяга от простата истина, че преустройството започна един твърде тесен кръг от ръководството на партията и държавата ... у нас всичко започна от “апаратчиците". Ние сами си създадохме и опозиция."

В Русия дори не се опитват да играят театър. Нещата в България по същество са същите, но някои особености водят до козметични промени и тук все още има хора, които се бият в гърдите, че са свалили комунизма, че са демократи, за разлика от други, които били комунисти.

Защо се играе този циничен спектакъл?

Основната причина за това се корени в два безспорни факта.

Първият факт е, че в България комунизмът преживя 45 г., докато в Русия - цели 70 г. Паметта на българите още не е изтрита.

Вторият факт е, че по същество България, макар и със статут на суверенна държава, е една провинция на Руската империя. Това определя особеностите на сценария у нас. Основна грижа на Империята е да сменя туземната колониална администрация, за да не може местното население да създаде елит, способен да извоюва национална независимост. В този смисъл проблемите на някои бивши величия не са измислени. Тяхното време е свършило и те трябва да отстъпят място на следващите марионетки.

Интересно е да се покаже ролята на Америка в този процес, но ще отбележим само, че действията на Империята са съгласувани с доскорошния и основен враг. Малта е символът на този факт.

Тези мисли трябва да предупредят читателя, че когато говорим за организираната престъпност от най-високо ниво, трябва да се имат предвид и среди вън от България.

И така, българинът трябва да си внуши, че сам отхвърли комунистическото робство, ръководен от революционно настроени кръгове от интелигенцията, начело със сегашния президент Желев.

Но нека да се върнем на основната теза. Нека по-подробно да вникнем в причините и механизма на най-мащабното, на основното престъпление към България, което обуславя и цялата гама от престъпления, така щедро коментирани от обществеността.

Какви са доказателствата за това престъпление? Кои са членовете на тази групировка?

Доказателствата са толкова много, че е обидно да се спирам на тях, но искам да приведа едно, защото е грижливо маскирано, а е основно за разбиране на причините, довели до идеята и реализацията на изкуствения фалит и имитацията на автентичен демократичен процес. Това доказателство е свързано с гигантската манипулация, че причините за промените в бившия Съветски съюз и Европейските му сателити се коренят в икономическия колапс, най-често свързван с надпреварата във въоръжаването. Тук основна роля се отдава на бившия президент на САЩ Рейган и неговата програма Звездни войни. Тъй като никой не е пророк в собствената си страна, ще цитирам откъс от книгата на Лестър Търоу HEAD TO HEAD - The Coming Economic Battle Among Japan, Europе and America (Предстоящата икономическа битка между Япония, Европа и Америка).

Кой е Лестър Търоу? Достатъчно е само да се спомене, че е професор по икономика в Масачузетския Технологичен Институт. Ето част от мислите на проф. Търоу по повод причините за изчезването на комунизма на 20-ти век.

“В много отношения оттеглянето на комунизма е също толкова мистериозно, колкото оттеглянето на Чингиз хан от своите завоевания в Европа 770 години по-рано".

За да докаже своята теза, проф. Търоу дава данни за ръста на Брутния национален продукт (БНП) на СССР в годините предшествали драматичните събития, на които сме свидетели. През 1983 г. той нараства с 3.3 %, а през 1986 г., по времето на Горбачов, достига рекордна стойност 4.1 %. В същото време САЩ имат среден ръст от 2.9 % за периода 1975-1985 г.

Няма признаци за колапс", казва проф. Търоу. И впечатлен от откритието си още един път заявява:

“Точно когато бе на път да завладее Европа, Чингиз Хан се обърна и изчезна в централна Азия. В много отношения внезапното изчезване на комунизма е не по-малко мистериозно."

Съществува още един факт, който разрушава мита за икономическия крах на комунизма. Този факт е толкова голям, че политическите джуджета не могат да го видят. Що се отнася до пророци от типа на Бжежински, техният проблем е специфичен. Г-н Бжежински и компания са в състояние на особен вид бременност. И понеже не правят никакви усилия сами да родят, ще се наложи да извършим една хирургическа операция. Тази операция е уникална. От утробата на тези господа ще извадим най-големия плод - един милиард и двеста милионен Китай.

Защо се мълчи за икономическия бум в Китай?

Истината за Китай разваля цялата схема. Комунистически Китай провежда икономическа реформа, която е на път да го направи суперсила! И нещо повече, въпросът за правата на човека в Китай започва да се гледа от друг ъгъл. Впрочем, г-н Бжежински изпусна нещо, но в доста неявен вид. Той смутолеви, че идеологията не е по-важен фактор от икономиката за приоритетите във външната политика на САЩ. Не посмя да се понапъне още малко и да роди сам. Не посмя да произнесе думата Китай. Не обясни на нубийците, които слушаха захласнати, че силният уважава силата, а не помиярството.

Мисля, че вече сме готови да кажем най-важното.

Изкуственият фалит на България бе предизвикан не от икономически колапс, а от жаждата да бъде разпределено между, образно казано, шепа хора, натрупаното с труда на няколко поколения българи национално богатство. За да стане това, бе имитирана революция отдолу. Тези, които "свалиха" комунистите от власт, обявиха фалита на България и разтрогнаха договора на държавата с милиони хора - селяни, работници, инженери, учители, лекари, милиони хора от няколко поколения, които в унисон с стремителното развитие на света в последните петдесет години, поемайки цялата тежест, не само поради относително ниския жизнен стандарт, но и поради уродливата идеологическа доктрина на управляващите, създадоха една напълно нова България, която можеше да тръгне по пътя на икономическия просперитет, съгласно световните стандарти и да получи истинска политическа свобода.

Хората, които замислиха и изпълниха това знаят добре, че няма по-мощно средство за насаждане на национален нихилизъм у един народ от опита да му се внуши, че неговият труд, че неговият живот е минал напразно, че този народ не е оставил нищо добро след себе си. Това е основно средство да се държи един народ в подчинение.

Основите са положени. Оттук започва истински порой от цинизъм. Българинът трябва да разбере, че най-естествените му инстинкти за оцеляване са признак на остатъци от комунистическото съзнание. Колко познато, нали? Той не трябва да разчита на държавата. Всеки трябва да се оправя сам. Демокрацията е общество на бедни и богати. Намесата на държавата в регулирането на икономиката е комунизъм. Своеобразен връх на цинизма е социалният статут на бившия шеф на политическата полиция Димитър Иванов - Вицепрезидент на най-мощната икономическа групировка - Мултигруп.

Кои са най-мощните гнезда на организираната престъпност.

На първо място, вече казах, е групировката на тези, които планираха, подготвиха и реализираха изкуствения фалит на България. Техните имена са сред имената на бившата комунистическа върхушка. Те могат да бъдат назовани, ако се премахне банковата тайна, гарантирана угоднически от тези, които ще спомена по-долу. Тук става дума за българското участие. Външното участие не искам да коментирам. За всеки случай, цитирам отново Търоу: “С разделени Армия и КГБ, не може да успее нито един преврат".

Сега е моментът да уверя проф. Търоу, че своя дан даде и американският данъкоплатец, финансирайки действията на ЦРУ.

На второ място е групировката на новосъздаващата се политическа класа. Политици от всякакъв цвят, допуснати до управлението на страната, образуват втората по сила и важност престъпна групировка. Представителите на политическата класа имитират ожесточена борба помежду си, за да отвлекат вниманието от истинските проблеми, за да не може да се реши в полза на България нито един от важните за нейния национален идентитет проблеми, да се създаде параван, зад който участниците в първата групировка да имат време да си разпределят натрупаното национално богатство и да си осигурят бъдещи печалби за сметка на огромната част от населението. Признавам, битката между някои представители на политическата класа е истинска. Тя е като битка между улични проститутки за богат клиент. Създаването на подходящ "синдикат" ще регламентира отношенията.

Тук е мястото да се разшифроват действията на политическата класа. Какъв е основният подход? Условното й разделяне на “демократи" и “комунисти"! Това дава възможност на главните действащи лица да пренесат битката в областта на идеологията, вместо да се решават нещата от гледна точка на икиномическата целесъобразност. Така под прикритието на изкуствено създаден идеологически чадър се извършват всички крупни престъпления към България. Чрез тази изкуствено създадена битка се прави опит да бъдат противопоставени хора с еднакви интереси. Формулата е известна от древността. Разделяй и владей! Тя се използва на всички нива. Използването й дава възможност за разцвет на алогичните и непоследователни действия на политическата класа.

Ето някои конкретни прояви на тази тактика: