ЗАЩО ДА СИ ВРЕМ НОСА "ПОД КИЛИМА", КАТО ВСИЧКО Е "НА КИЛИМА"

На 19 август 2001 г. в обръщение към нацията премиерът Симеон Кобургготски, макар и трудно, прочете текст, от който разбрахме, че "правителството пристъпва към ефективно осъществяване на своята управленска програма". Страната реагира. Като по времето на "тезисите". С една разлика. Има "за", има "против", има "въздържали се". На този фон се появи статия на проф. Драгомир Драганов (в. "24 часа", 21 август). В характерния си стил професорът описва ставащото в България. Ключ към ставащото е използваният и на запад модел "намереното под килима".

Но да чуем самият професор:

През април 1997 г. в навечерието на победата на СДС, именно Командира ми разкри в Кърджали и "формулата" на "модела" - "70% за нас, 20% за БСП, 10% за вас, нищо за ДПС". Е, после и за нас, т. е. Евролевицата, стана "нищо", защото напуснахме "реформаторското мнозинство".

Какви мисли поражда това "разкритие".

1. Проф. Драганов е бил "под килима" и ни прави съпричастни към една от тайните на това заветно място.

2. Не става ясно дали Евролевицата е ползвала своите 10% преди да напусне "реформаторското мнозинство".

3. Не става ясно в какво се измерват посочените проценти.

4. И една шега. Дали пък няма пряка връзка между "Господин 10%" и отнетите от Евролевицата 10%?

Все в познатия си стил, професорът се пита:

"А ако и г-н Кобурготтски не "бръкне под килима", току-виж се оказало, че изпод килима на бившите управници някои неща са скочили под шотландските полички на депутатите му, областните му управители или зам.-министрите му.

И че "моделът Луканов" все още действа."

Така де, накъде без Луканов.

Това беше от проф. Драганов.

Ровенето под килима е забавно, но доста поизтъркано занимание. И какво ще намерим под килима? Е, мръсотия, колко щеш, но това е работа на "чистачите", тоест на съответните органи - прокуратура, следствие, съд.

Да погледнем какво има "на килима". За каквото се сетим.

Тези дни стана ясно, че 10-процентното увеличение на бюджетните заплати се отлага за "по-добри времена", но пък ще има повишаване на цените на тока и парното. Нормално, който "повервал - повервал". По-интересни са "подробностите". Един човек с "нов морал" каза, че повишаването на цените на тока и парното "не би покрило дори инфлацията", а друг човек, с не по-малко "нов морал", каза, че повишаването на заплатите се отлага поради ниската инфлация.

Чухме още, че се вдига минималната заплата, а освен това, че ще има нова таблица за облагане с ДОД. Чухме, че ставките ще бъдат между 18-29%, докато сега са между 20-38%. Чухме също, че тази политика е за доброто на хората с най-ниски доходи.

Да видим как тази политика е насочена към добруването на най-бедните.

Беден човек получава заплата 120 лв. С ДОД ще бъдат обложени "последните" 10 лв. При 20% минимална ставка ДОД е 2 лв., а при 18% - 1.80 лв. Беднякът "гушва" 20 стотинки.

А какво ще стане например с данъка върху "последните" 6000 лв. - премиите, де. Казано направо, богатият ще "гушне" 540 лв. Толкова, колкото "гушват" 2700 бедняци вкупом.

Така, между другото, ще припомним, че мнозина "поверваха" на Симеон, защото преди изборите той "се зароби" с думите "реално увеличение на заплатите", А ако "поверваме" на думите на министър Шулева, става въпрос за индексация, компенсираща инфлацията. Нейсе!

Да се върнем назад във времето. Защо "новите" мълчат за причините за мизерните заплати и пенсии? Нали вече предлагат решения. Логично е да се мисли, че са понавлезли в проблемите.

Данните са "на килима". Няма нужда да гледаме под него. Дори и статистиката, тоест НСИ, не може да скрие истината. Въпреки "творческото" прилагане на методиките.

Има данни, че частният сектор дава около 70% от БВП и само около 10% от постъпленията в пенсионния фонд. Но няма данни, че "новите" реагират адекватно. Има също данни за контрабандата. Най-крещящ е примерът с онези един милион и двеста хиляди тона спирт. Ако "новите" си направят труда да направят една елементарна сметка, ще разберат, че превърнат във водка, на пазара, този спирт струва над 20 млрд. лв. Е, ако това число нищо не им говори, ще им обърнем внимание, че това е повече от БВП на България от времето на контрабандата. Има данни, породили откровения на хора като Муравей Радев, че редовно в БНБ се намират около 1 млрд. германски марки "с неизяснен произход". Все в този ред ще обърнем внимание, че размерът на икономиката в сянка се изразява с трицифрно число. Конкретно за 1997 г. (публикувал съм изчисленията в преста) е около 400%. Казано по-ясно, от 5 лв. само 1 лв. е "на светло". Но и по този въпрос няма адекватна позиция. Освен общите приказки, на които сме се наслушали от времето на Муравей.

Има и друг вид данни. Записани, било като закони, било в стенограмите на Народното събрание. Та и в годишните отчети на БНБ.

При приемането на т. нар. Закон за кредитните милионери, почти "незабележимо" бяха сменени, както името на закона, така и някои текстове. Един от тези текстове определяше информация за датата на отпускане на кредита. Така щеше да бъде ясен размерът на кредита. Но този текст изчезна. На "второ четене". Може би случайно. Как мислите? Случайно или не, "тайната" бе съхранена. Имал известен политик главница 40 млн. лв. Само дето не се знае кога е взел кредита. Дали 1992 г., когато 40 млн. лв. са 1.8 млн. USD (както се говори сред посветени), дали някоя друга година между 1987-1996 г. Но този човек си върнал кредита. Барабар с лихвите от 14 млн. лв. Върнал всичко при курс 1800 лв. за долар - общо около 30 хил. долара. И е чистичък! Виждате ли, ще каже проф. Драганов, колко е полезно да погледнем "под килима"! Всичко ще стане ясно. Драго, Драго, кой да погледне? Та нали затова гласувахте този закон! Нали го нарекохте "Закон за информация …". За друго говоря. Вашият Закон е "на килима"! Барабар с вас!

Вторият пример е свързан с Кодекса за задължителното обществено осигуряване. Не е необходимо да си завършил с отличен 3-4 университета, за да установиш "узаконения" геноцид над пенсионерите. Накратко. При равни други условия КЗОО определя два пъти по-мака пенсия от стария Закон за пенсиите. Не че пенсиите бяха по-големи. Преди "таванът" служеше за гилотина. Сега - Кодекса. Няма нужда от таван. Хитро! И още нещо. При условията на КЗОО пенсионерът си заработва пенсия за около 30 г. Но като се вземе предвид средната продължителност на получаване на пенсия - дори по данните на НОИ, става ясно, че "изчезват" поне половината от парите. Ще кажете, че има вече и "втори стълб". Има! И така още повече се намалява надеждата на пенсионерите за нормални старини. Защо ли? Защото част от парите ще отиват в "универсалните" - чети "частните" пенсионни фондове. А след години, когато трябва да се изплащат добавките към пенсиите от "втория стълб", я камилата, я камиларят. Имаме вече достатъчно "исторически опит".

Остава да отворите отчета на БНБ за 2000 г. И там, чудо невиждано. Две различни стойности за средногодишната инфлация. На стр. 15 се мъдри числото 10.3%, а на стр. 127, но вече като "имплицитен дефлатор на БВП" си кротува числото 5.6%. Така "предишните" отчитат рекорден ръст на БВП от 5.8%! Не знам какви очила трябва да сложи отличникът Николай Василев, или колко още университета трябва да завърши с отличен, за да разбере, че става дума за фалшификация. Фалшификация на най-важните макроикономически показатели.

Още много неща има "на килима". Но това е "скучно" четиво. Къде, къде по-интересно е да си вреш носът "под килима". Винаги, когато трябва да отклониш погледа от "килима".

21 август 2001 г. Иван Ценов