ГЕНОЦИД С МАСКА "ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ"

 

Тази история е толкова гадна,
че едва започнах да я описвам.
Но щом съм почнал,
трябва да завърша
.

Това е историята на геноцида над пенсионерите. Тя не се отличава от "цялата история", но е несравнимо гадна. Гадна е откъдето и да я погледнеш.

Историята започна веднага след началото на "демократичните промени". По-точно след "свалянето" на Луканов. Луканов бе свършил своята работа и станал неудобен. Но "кадровиците" се бяха подготвили. Сини, червени, оранжеви, зелени …Все достойни заместници.

Първият сигнал даде Иван Костов. Веднага щом получи право да говори, Костов обвини пенсионерите в "старчески егоизъм". Последваха редица "мерки". Целта бе една - изхвърляне на пенсионерите от обществото. В началото мерките бяха по-хлабави. С "победите на демокрацията" натискът се засилваше, за да стигне своят връх - КОДЕКС ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ.

Кодекса (така ще го наричаме накратко) бе приет на 2 декември 1999 г. Последен взе думата министър Иван Нейков:

"Аз съм убеден, че това, което беше резултат на общите ви усилия, отново е достойно за България - създадохте модерна, устойчива, обърната и към хората, които сега са пенсионери, и към хората, които ще станат пенсионери, система. Искам да благодаря на членовете на Комисията по труда и социалната политика. Искам да ви кажа, че бяхте страхотни! Благодаря ви и ви желая огромен успех! (Ръкопляскания.)"

Да, г-н Нейков! Бяхте страхотни! Точно това искам да покажа.

 

Така започнах статията "Десет милиона стари негърчета". Беше преди около година. Благодарение на г-н Минчо Минчев, гл. ред. на в. "Нова зора", статията достигна до хиляди читатели.

През тази една година в България станаха някои промени. Бандата на Костов едва дочака смяната на караула. Изпаднала в кома, бе изпратена в реанимацията. Оттам чат-пат се чуват някакви стонове, за да не си помислим, че е умряла. Пък и да отвлича вниманието от смяната - бандата на Симеон. Поредно обновяване на туземната колониална администрация. Смяна на трупата, на актьорите, а сценарият и ролите са същите.

Докато слугиняжът от всякакъв вид се "чуди" какво ще излезе от поредната подмяна, само и само да се печели време в полза на установеното статукво, на страниците на в. "Нова зора" нямаме право на замижаване. Още сега трябва ясно да заявим това, което виждаме.

Следващите редове отново ще бъдат за най-уродливото, за най-циничното от престъпленията през "годините на демокрация" - геноцидът над пенсионерите.

В последните дни все повече хора, обикновени хора, определят процесите в България като терор. Не е трудно да се досетим, че такива мнения са повлияни от терористичните актове в Америка. Да, можем да определим и пенсионната политика като тероризъм - тероризъм с друго лице. Но веднага искам да предупредя. По броя на жертвите тероризмът е едва на трето място в четворката: геноцид, война, тероризъм, криминални престъпления.

Преди да премина към това, което ме подтикна отново да пиша за пенсионната политика, ще припомня един факт.

Днешните пенсионери са от поколението, което търпеше лишения, за да бъде изградена "материалната база на комунизма". Казано на "западен" език, днешното поколение работи в период, в който основната макроикономическа дилема "потребление-инвестиции" бе силно доминирана от втората си част - инвестициите. И точно тогава, когато трябваше "да обере плодовете на своя труд", сякаш за благодарност, бе подложено на геноцид. И тук не става въпрос само за материален аспект, но и за морален. Повече от 10 години ясно идентифицируеми кръгове трансформират създадения от няколко поколения българи огромен национален капитал в лично богатство. И разсипват всичко, което създава условия България да има статут на национална държава. И в същото време вменяват на тези хора, че са работили напразно, че са създали "безполезни индустриални мастодонти", и какво ли още не.

А сега да се насочим към темата. Тя е същата. Пенсионната политика като геноцид над милиони българи - пенсионери и бъдещи пенсионери. Тоест, геноцидът над всички българи.

Първо искам да уведомя читателите за опитите ми да поставя въпроса за пенсионерите пред тези, които всеки ден се кълнат, че работят за народа.

Веднага след публикуването на статията, поисках срещи с представители на НОИ. Заедно с баща ми, 86 годишен, се срещнахме последователно с шефа на СУСО (софийският клон на НОИ), а след това със самия г-н Христосков - шеф на НОИ. Резултат - никакъв. А това, което видяхме там, позволете да го спестя. Пък и трудно се описва. Едно трябва да се знае, от такива хора нищо добро не може да се очаква!

Опитах се да направя по-широко представяне на резултатите от анализа на КЗОО като предложих резюме на статията на в. "Труд". Резултат - никакъв. И отново ще ви спестя подробностите.

При среща с президента Стоянов (случайна, г-н Стоянов имал принцип да не се среща с хората, освен на улицата) баща ми уреди да ни приеме икономическия съветник на президента г-н Ангарски. От г-н Ангарски поискахме нещо просто и напълно в рамките на закона - да ни отговори писмено, дали анализът в статията "Десет милиона стари негърчета" е верен. Отново ще спестя подробностите. В интерес на истината г-н Ангарски беше много любезен и дори показа съпричастност. И пак в интерес на истината трябва да кажа, че писмен отговор до днес няма. Повече от половин година.

Бих могъл да ви разкажа и за други срещи, например с г-н Първанов, но ще спра дотук.

Какво да очакват пенсионерите от новите управници. Рекламата, която си направиха, говорейки за почтеност във всичко, за нов морал, за големите си доходи, за жертвата, която правят в името на България, за образователния си и професионален ценз, е поредния кьорфишек. Така е, поредни избори - поредни лъжи и лъжци.

И геноцидът над пенсионерите продължава. А тенденцията е към засилване. И точно това ще обясня.

Нейков си отиде, дойде Шулева. И започна да говори. Няма как. Въпреки указанията на своя "командир". Ако я чуе някой не толкова изкушен в икономиката и пенсионните дела, може и да се излъже. Но да чуем г-жа министърката. Записът е от предаването "Неделя 150" от 26 август 2001 г.

Водещ:

Смятате ли, министър Шулева, че разпределението на доходите е пазарно у нас, досега, че не е дефектно?

Л. Шулева:

Ами доста, така, интересни мнения чух преди малко от участниците в разговора и, така, бих казала, и доста противоречиви. От една страна, се казва, че няма пазар на труда. Аз твърдя, че има пазар на труда, само че черен.

Водещ:

Черен?

Л. Шулева:

Да. Определено смятам, че има черен пазар на труда в България, което никак не е добре за икономиката на страната.

Водещ:

Може да участвате и вие.

Б. Божинов:

Има съгласие, не възразяваме.

Б. Данев:

Напълно съгласни сме с г-жа Шулева напълно.

Л. Шулева:

Така ли? Не, понеже твърдението мисля, че на г-н Божинов беше, че няма. Значи да се разберем: има, но черен.

Б. Божинов:

Не, за черен пазар съм съгласен. Съмнения няма.

Л. Шулева:

Така. По-нататък едно друго твърдение, което се изказа, нали, че така не трябвало да се регулират заплатите, че тя, минималната работна заплата, не означавала нищо и работодателите винаги плащали по-високи заплати от тези, които показват. Значи хем се казва, че не трябва да се увеличава, хем те казват в същото време, че плащат по-високи заплати. Тогава какъв е проблемът?

Б. Божинов:

На тези, които заслужават само.

Л. Шулева:

Ами какъв е проблемът тогава? Значи имаме изпреварване на средните реални работни заплати, които работодателите плащат, така че няма никакво притеснение, че минималната работна заплата ги догонва може би или аз не разбирам нещо. Защото се каза, че едва ли не минималната работна заплата изпреварвала, нали - нещо, с което мисля, че си противоречите с изказванията, които до момента се направиха. Значи аз мисля, че минималната работна заплата е крайно време да върви напред, защото 56 стотинки на час е едно изключително ниско заплащане на труда. Така че ние наистина трябва да вървим към повишаване на тези минимални часови ставки, за да може хората да имат мотивация да работят. И по-малко да бъдат тези, които плащат една заплата на ръка и друга по ведомостите.

Водещ:

Само да отворя една скоба, министър Шулева, не вярвам в тази цифра, че 300 хиляди души получават минимална работна заплата.

Л. Шулева:

Четиристотин хиляди.

Водещ:

Даже повече?

Л. Шулева:

Да.

Водещ:

Можем ли да бъдем сигурни, че 400 хиляди души у нас получават минималната работна заплата?

Л. Шулева:

Да, можем да бъдем сигурни, че се осигуряват на минимална работна заплата. В това можем да бъдем сигурни, тъй като...

Водещ:

Има малка разлика.

Л. Шулева:

...да, има, има малка разлика, определено, но това са хора, които официално получават тази минимална работна заплата. И още по-зле, ако са повече хората, тоест ако са по-малко, защото не се внасят нужните осигуровки.

Водещ:

Това вече е истина, която всеки я знае.

Л. Шулева:

Ама докога ще продължаваме така? Аз мисля...

Водещ:

А какво ще направите вие?

Л. Шулева:

Ами вижте, нашият пазар на труда е прекалено либерализиран. Значи такова нещо в България, ако те хванат да работиш без договор или да получаваш една заплата по договор и съвсем друга в, нали, реално плащане, санкцията е някъде от 200 до 500 лева. Такова чудо по света няма. Не че са толкова лоялни и на Запад работодателите към бюджета и към плащанията изобщо, а чисто и просто там законите са такива, че превантивно ги предпазват от подобни неща. Така че аз мисля, че в това отношение ние сме създали, така, райски условия, за да се прилагат двойни стандарти при плащанията.

Водещ:

Добре.

Б. Божинов:

Според мен това нещо зависи до голяма степен от законодателството...

Л. Шулева:

Да, точно.

(край на цитата)

Виждате ли как си хортуват? Имало черен пазар. Не плащали осигуровки. Не плащали данъци. Изобщо "райски условия". "Такова чудо по света няма". И какво следва от това. Следва точно това, което исках да внуша на президента, следва това, което обясних преди година - пари за пенсии няма, защото тези, които трябва да ги събират (става дума за изпълнение на закона) не си вършат работата. И какъв е резултатът? Пенсионерът получава два пъти по-малка пенсия от тази, която би получил, ако се изпълнява закона!

А какви ги приказва "отличникът" Николай Василев?

"Знам, че вие източвате пари към чужди и офшорни компании, но ви моля да спрете."

С тези думи вицепремиерът се обърнал към представителите на големи чужди и наши компании, събрали се преди време в хотел "Хилтън" за приемане на моралния кодекс на българския бизнес - набор от препоръки за почтеност в предприемачеството.

Не мога да не цитирам и "лидерът на най-голямата лява партия" г-н Първанов. Цитатът също е от "Неделя 150", но от 2-и септември. Г-н Първанов се опитва да защити пенсионерите. Вижте как:

"Предлагаме промени в Кодекса за задължително обществено осигуряване, като това, което бих могъл тук да кажа, е преди всичко промяната в изискуемата досега 65-годишна възраст за получаване на пенсия при хора, които не могат да съберат необходимите точки. Знаете, че проблемът с точките много тормози пенсионерите... които имат 15-годишен трудов стаж, предлагаме възрастта да бъде свалена с две години, на 63 години, както, разбира се, да се предприемат и други действия, свързани с формулата за изчисляване на пенсиите. Ще обосновем необходимостта за не, както е досега 1.1 процента, а 1.0 процент - формула, която смятам, че може да бъде работеща."

Помните ли какво бях писал в "Десет милиона стари негърчета"? При дебатите по КЗОО "левите" обосноваваха възможността за 1.5% за всяка година трудов стаж. Помните ли, че описах една хипотетична среща с г-н Първанов? Тази среща се състоя. През февруари. Да сте чули по време на предизборната кампания "левите" да заявят нещо сериозно за пенсиите, за "формулата", за "процентите"? Но прочетете внимателно почернената част от това, което казва Първанов. Били досега 1,1 процента, а щели да обосноват необходимостта от 1 процент. И това било формула, която г-н Първанов смятал, че ще бъде работеща! Г-н Първанов! Не ви ли е ясно, че 1.1% е по-добре за пенсионера от 1%! Не знаете ли, че "сега" е 1%! И защо се отказахте от предложението за 1.5%! А? Читателите на "Нова зора" добре знаят защо.

Липсата на място ме кара да спестя още една тема от цитираното предаване - икономиката в сянка. Читателите на "Нова зора" отново знаят за какво става въпрос. За това, че от 5 лв. с данък се облага само 1 лв., тоест, че размерът на икономиката в сянка е 400%. А това наистина е чудо невиждано там, накъдето уж сме тръгнали.

Преди година разгледах последствията за пенсионерите от т. нар. първи стълб. Обясних как "хитро" бе сменена формулата за изчисляване на пенсиите (точно тази формула, за която говори г-н Първанов) и как "навременното" приемане на КЗОО лиши пенсионерите от увеличение на пенсиите за 2000 г. с 82%. И как всичко това "узакони" геноцида над пенсионерите. Тогава отделих малко внимание на т. нар. втори стълб - допълнителното задължително осигуряване. Дойде му времето и на него. Дойде с "новото време"!

Ще припомня, че приемането на КЗОО се представя като най-голямото постижение на предишните управници по "пътя към Европа". Били сме "изпреварили" европейците. Да, така е. Германия въведе втори стълб след България. Сега остава да видим какви са последиците от втория стълб за българските пенсионери. Що се отнася до сравненията с Германия или Америка … пиу!

И Нейков, и Шулева се оправдават, че "няма пари", за по-високи пенсии. Преди година обясних защо "няма пари". Видяхме, че и Шулева признава - имало пазар на труда, но бил черен. Събеседниците й са съгласни. Спор няма. Всъщност и Нейков нещо смотолевяше по този въпрос.

А какви са действията? Никакви? О, де да беше така!

Действат, действат! И точно в обратната посока. Вместо да увеличават приходите в първи стълб, правят всичко възможно, за да го опоскат още повече. "Законов" начин за това е и вторият стълб. Как?

Много просто. Осигуряването по втория стълб също е задължително. И виждате ли, това било за доброто на бъдещите пенсионери. След малко ще видим и това, но първо да погледнем към сегашните пенсионери. Без да навлизаме в "подробностите", а и те ще се променят към "все по-добро", ясно ще кажем: Вторият стълб допълнително изяжда постъпленията, от които се изплащат пенсиите по първия стълб. Сега се отделят 2% от общо 29-е процента, но можем да сме сигурни, че "грижите за пенсионерите" няма да спрат "дори да не остане и един жив пенсионер". Извинете, обърках се! Нещо подобно бяха казали американците за комунизма и виетнамците. Може и да не съм се объркал?

Трябва ясно да кажем. С "утвърждаването на пенсионната реформа" геноцидът ще се засилва.

А каква е перспективата за бъдещите пенсионери? Естествено, в контекста на втория стълб.

Както си признават и най-ревностните радетели на втория стълб, той ще влезе в употреба след двайсетина години. А до тогава? Точно тук е играта. До тогава едни много добри хора ще разполагат с тези натрупващи се средства. Ще ги "управляват", за да ги множат и бъдещите пенсионери ще получават пенсия, която щяла да бъде поне 80% от сегашните им заплати. И ще живеят достойно! А няма ли опасност от феномена "пирамида", питат същите тези добри хора? О, не! Има пълни гаранции!

Търпеливи читателю, от това място може да се напише цял роман. А може би няколко романа. Как добрите се грижат за обикновените хорица. Но тези романи ще ги пишат други. Тук ще прочетете това, което ще ви се случи на вас, децата ви или децата на децата ви. Никакви гаранции не могат да бъдат дадени! Самата идея за "управление" на парите е свързана с риск. И колкото повече им се приисква да ги "управляват", толкова повече може да сте сигурни, че ще ги "изпапкат". Както изпапкаха до края на 1996 г. 40-е млрд. лв. спестявания (към 1989 г.), прибрани "на сигурно място" в ДСК и БНБ.

Какви действия трябва да бъдат предприети, за да спре геноцидът над пенсионерите.

1. Драстично редуциране на икономиката в сянка, чрез изваждането й "на светло".

2. Драстично редуциране на черния пазар на труд.

3. Повишаване на минималната работна заплата до размер съответстващ на фактическите заплати. (Към днешна дата става въпрос за не по-малко от 200 лв.)

4. Строг контрол върху пенсионните вноски.

5. Отделяне на пенсиите за трудов стаж и възраст от социалните пенсии.

6. Пенсионно осигуряване върху целия доход (независимо от големината на дохода).

7. Мораториум върху втория стълб от КЗОО, до времето, когато реалните доходи у нас ще доближат равнището на средните реални доходи в ЕС.

8. Промяна на формулата за изчисляване на пенсиите с оглед средната продължителност на получаване на пенсия и размерът на вноските.

Ако сегашните управляващи не предприемат незабавно тези действия, бъдете сигурни, нищо няма да се промени в пенсионната политика. Геноцидът ще продължи.

25 септември 2001 г., София Иван Ценов

P. S.

Подробности за КЗОО и Икономиката в сянка ще намерите в рубриката "Статии" :

- ДЕСЕТ МИЛИОНА СТАРИ НЕГЪРЧЕТА

- АЗ НЕ ВЯРВАМ НА МУРАВЕЙ И ХАДЖИЙСКИ …А ТИ, ДЖЕФРИ?