ДРУГАТА ГЛЕДНА ТОЧКА

 

Уволниха Дачков. Водещият на предаването "Гласове" (от отвъдното) по БНТ.

Причини? Според Дачков - политически. Според Кушлуков - не давал "другата гледна точка".

Та думата ми е за "другата гледна точка".

За Дачков - нищо. Махат един "парцал", друг ще сложат. Мераклии - бол!

Коя е "другата гледна точка"?

На Симеон? На Първанов? На Кушлуков? На Слави?

Да, ама не.

Дванадесет години най-мощните медии ни представят "различни гледни точки". Плурализъм! И по какво се различават тези гледни точки? СДС били демократи, а БСП комунисти. Едните били леви, другите - десни. Едните били "за" нещо си, другите били "против" същото нещо. Едните били "на власт", другите - "в опозиция". После обратно.

Тези измислени от пропагандата дихотомии нямат край. Ако пък се види някакъв край, ще докарат "нови лица". Ще докарат "нови партии". Ще докарат и Симеон. Ще докарат "великденчета", "юпита", копита … Ще докарат вода през девет баира, само и само да има "другата гледна точка".

"Другата гледна точка" е сърцевината на демокрацията. Тя е дори по-важна от "първата гледна точка". И не може да бъде оставена на други. Други има, но демокрацията се прави, че ги няма. Е, "пуска" ги отвреме навреме тук там. Все пак е демокрация! Но това не е "другата гледна точка". Това са някакви "маргинали", това е "екзотика".

Ще кажете, че у нас "демокрацията още не е победила"? Че още сме в преход. Ще възразя. Победила е! Е, може би не съвсем, не като в Америка, но победата й е видна.

Каква е другата гледна точка?

Другата гледна точка е, че България е демократична неоколониална държава. Че всички тези, които се сменят "във властта" са туземна колониална администрация. Че разликата между тях е колкото разликата между улични проститутки. Че битката между тях е битка за клиента. Че "двете гледни точки" се сливат в една точка, когато се вгледаме в това, което стана с България:

- разруха в икономиката, образованието, науката, културата;

- разруха в здравно-осигурителната система;

- геноцид над пенсионерите;

- безработица и липса на перспектива;

- масова бедност за сметка на незаконно забогатяване на избрано малцинство;

- демографски колапс - отрицателен прираст и мащабно напускане на страната;

- морален упадък - наркомания, престъпност, загуба на мотивация …

А такива като Дачков имат единствена задача - да се боричкат за "гледната точка", да замърсяват медийното пространство, за да крият простата истина за България. И най-вече, да няма друга гледна точка.

А що се отнася до пропагандата в Америка, ряпа да ядем.

Къде е CNN, къде е БНТ!

Къде е Лари Кинг, къде е Слави от Учиндол!

Има още да учим. Съгласен съм! Но пътят е "верен".

13 12 2001 г., София Иван Ценов

Публикувано във в. "Нова зора", 18 12 2001 г.