ДЪРЖАВЕН ТЕРОРИЗЪМ

 

Август 1945-а - Април 1999-а

 

Август 2001 г. Петдесет и шест години след ядрените взривове над Хирошима и Нагасаки. Като че ли всичко е известно. Но все пак.

Защо бяха хвърлени бомбите? Защо над граждански обекти?

Войната е към края си. Германия е капитулирала. Япония продължава съпротивата. Американците мощно бомбардират Япония. СССР не е във война с Япония, но вече има споразумение на 9 август съветски войски да атакуват в Манджурия.

На срещата в Потсдам съюзниците поставят ултиматум за безусловна капитулация. Санът на Императора не му позволява да приеме унижението. В изявление по радиото Императорът отхвърля ултиматума. Официален отговор все още няма.

Но САЩ имат други намерения. Проектът "Манхатън" е дал първите резултати. Атомните бомби са пренесени до мястото, откъдето ще започне първата в човешката история ядрена атака.

На 6 август е хвърлена първата бомба. Над Хирошима. Пораженията са извън обсега на всякакво въображение. На 9 август самолетите се отправят към Кокура. Атмосферните условия променят плана. Бомбата разрушава Нагасаки. В същия ден СССР обявява война на Япония и навлиза в Манджурия. Япония капитулира. Американците окупират Япония.

Защо САЩ решават да употребят ядрено оръжие? Официалната версия е, за да се избегнат военни жертвите при действия с конвенционално оръжие.

Днес е трудно да бъдем съдии. Но Америка избира методите на терора за политически цели. Ядрената атака поразява предимно цивилно население.

В края на 20-и век, 44 години по-късно, нещата сякаш се повториха. Войски на НАТО бомбардираха, макар и с конвенциално оръжие, обекти над Югославия. Причина? Хуманитарна акция. Но военните действия показаха, че става дума за терор. Политическите ходове са идентичени. Преди началото на агресията в Рамбуайе пристига г-жа Олбрайт. Носи "Приложение Б". То съдържа нови условия. Десетина дни след началото на бомбардиривките става ясно, че пред Югославия е била поставена дилемата: пълна капитулация, или бомби. Югославия не приема условията и ръцете на "миротворец номер 1" са развързани. Днес американците са в Косово.

Докато падаха бомбите, някак като пикантерия се разбра за скандал в Райхстага - дори и там не са знаели за условията в "Приложение Б". Но после настъпи тишина. Като днешната. Ако не беше теливизионният обмен, българите нямаше да си припомнят горещите дни на август 1945 г.

 

8 август 2001 г.                  Иван Ценов