АМЕРИКА, СТАТУТ - МОМЧЕ НА ПОВИКВАНЕ, УСЛУГА - ТЕРОР

Интервю за в. "Нова зора"
27 10 2001, София

Въпрос: Г-н Ценов, веднага след събитията на 11 септември определихте случилото се така: МЕЖДУ ПЛАН "РАЙХСТАГ" И ПРОЕКТ "МАНХАТЪН". Сега нещата по-ясни ли са?

Отговор: Няма еднозначен отговор. Ако говорим за "официалната" версия, версията, че в основата на теракта е Осама бин Ладен и организацията Ал Кайда, изглежда че всичко е ясно. Но тази версия има много пробойни и не я приемам за достоверна. Склонен съм дори да мисля, че тези, които са поръчали нападението, виждат в Бин Ладен пречка за интересите си.

Въпрос: Каква е Вашата версия за случилото се?

Отговор: Доста допълнителна информация проверих и нещата се поизбистриха. Не обичам да влизам в ролята на ясновидец, но бих могъл да споделя някои свои мисли. Признавам също, че за пръв път, откакто правя анализи, изпитвам тягостно чувство. Не става дума само за спомена от картината на престъплението от 11 септември, а за нещо базово. Опитът да открия причините за теракта, извършителите и всичко свързано с него, ме отведе за пореден път към въпроса: Какво е съвременна Америка?

Въпрос: И какъв е отговорът?

Отговор: Доста неприятен. Не само за милиони американци, но и за останалия свят. Ще бъда съвсем кратък: Америка има "статут" на момче на повикване, а "услугата" е тeрор.

Въпрос: Струва ми се, че не може да спрете дотук!

Отговор: Изчерпателният отговор ще бъде много дълъг. Ще нахвърля основните неща. Ако наистина разбираме понятието "нов световен ред", ако разбираме понятието "мултинационални компании", не е трудно да се досетим, че "Америка" е един евфемизъм. Казано пряко, зад "Америка" се крият интересите на свръхедрия капитал с мултинационален характер. Между "Америка" и "американците", в смисъл на голямото мнозинство, живеещо в САЩ, има немалка разлика. Повече по този въпрос може да се прочете например в книгата на проф. Лестър Търоу "Бъдещето на капитализма". Тук само ще кажа, че в последните двайсетина години диференциацията на доходите, тоест неравенството в САЩ, е достигнало рискови стойности. И проблемът е в това, че през тези години, на фона на непрекъснат ръст на БВП, реалните доходи на 60% от домакинствата падат с тенденция да се върнат на нивото от 1950 г.

Въпрос: Може ли една скоба, нашите управници традиционно свързват решаването на социалните проблеми с ръста на БВП. Вярно е, че в програмата на НДСВ се набляга на "качеството на живота", но пак се прави уговорката, че е необходим сравнително голям ръст на БВП, и то години наред.

Отговор: Е, нали нещо трябва да говорят. Да оправдават грабежа. Качеството на живота, най-комплексният показател, е свързано с БВП, но не еднозначно. И в момента САЩ са ярък пример за това. Доходите на най-горните 20% растат, на следващите 20% са замразени, но на 60% от американците, вече казах, са спаднали в последните двайсетина години. И пак ще повторя, години на постоянен ръст на БВП. Обяснението - засилва се неравенството, и то за сметка на понижаване на доходите на голяма част от американците, а това неминуемо ще доведе до социални проблеми.

Въпрос: Доколкото Ви разбирам, "Америка не е на американците".

Отговор: Би могло и така да се каже, но в контекста на темата бих казал, че "Америка е на мултинационалните компании". "Америка на американците" не може да има интереси по целия свят, нещото, което пропагандата и американските политици все се пънат да внушават, но за "Америка на мултинационалните компании" подобна претенция е доста близо до реалността.

Въпрос: Добре, ще приема доводите Ви. Но каква е връзката с теракта от 11 септември?

Отговор: Американците атакуват Афганистан и открито заявяват, че една от двете основни цели, освен залавянето на Осама бин Ладен, е да сменят правителството на талибаните.

Въпрос: Да, така е, но те се мотивират с отказа на талибаните да предадат Осама.

Отговор: Това е димка. В нашите медии се промъкна информация, а аз я проверих в американски източници, че през юли 2000 г. лидерът на талибаните Молла Мохамед Омар е издал декрет, с който е забранил засаждането на мак за опиум. Ефектът е бил потресаващ. Производството е спаднало от 4 042 тона, а това е било около 70% от световния добив, на 81.6 тона, и то предимно от територията, която е под контрола на Северния алианс, точно тези, с които американците се съюзяват, за да свалят правителството на талибаните.

Въпрос: Срещал съм подобни данни, но все още не мога да видя връзката с теракта.

Отговор: В цитираната от Вас моя статия казах, че трябва да следим внимателно какво ще се случва след 11 септември. Във в. Ню Йорк Таймс от 22 октомври се появи статия от Тим Голдън - "Разплита се забраната за отглеждане на опиум в Афганистан". Авторът обилно се позовава на изказвания на служители от ООН и от Държавния департамент на САЩ. Американците обикновено се основават на последни доклади на разузнаването. Какво се наблюдава в Афганистан. Селяните масово нарушават забраната и засаждат мак за опиум. Има и данни, че това става с разрешение на талибанските власти. Такава информация се получава и по линия на ООН. Каква ли ще бъде следващата реколта?

Въпрос: Излиза, че войната в Афганистан възстановява производството на опиум?

Отговор: Точно така. Но аз не бих използвал думата "война". Точният термин е "терор". Дори не бих взаимствал "ответен" от пропагандното клише "ответен удар". Та какво става след 11 септември. Американците ясно заявиха, че правителството на талибаните трябва "да си ходи". Дали тази цел ще бъде постигната, все още няма категорично мнение, но едно нещо е факт - възстановява се производството на опиум.

Въпрос: Пак ще се съглася с Вас, но не е ли време да кажете най-главното. Струва ми се, че подозирате пряка връзка между забраната от миналата година за засаждане на мак за опиум и теракта от 11 септември?

Отговор: Първо искам да кажа нещо много важно за мен. Що се отнася до ролята на Америка, становището ми е категорично. То се основава на много, и то известни факти. В тази връзка бих искал да отдам залуженото на проф. Ноам Чомски. Неговите книги, публикации и интервюта са най-достъпният и авторитетен аргумент за политическия тероризъм на САЩ през изминалия 20-и век. Но що се отнася до връзката между забраната за засаждане на опиум и събитията на 11 септември, мога да предложа само хипотеза.

Въпрос: Записвам!

Отговор: Няма да разглеждам алтернативни варианти, безспорно има такива, и ще бъда съвсем кратък. Хипотезата ми се гради на отговора на един тривиален въпрос: "Кой има полза?" Мисля че стана ясно, подозренията ми са към бизнеса с наркотици. Там нещата са се "поразвалили", но сега се "пооправят". "Механизмът" е задействан в "правилна" посока. А как е задействан "механизмът"? С теракта от 11 септември. Казано направо, терактът е поръчан от среди свързани с наркобизнеса, за да се задейства американската машина, да се свали правителството на талибаните или поне да се създаде "хаос" в Афганистан, за да се възстанови световното производство на опиум. И не трябва да се забравя, че бизнесът с наркотици се измерва със стотици милиарди долари. Не трябва също да се забравя, че бумът на производство на опиум в Афганистан започва по време на инвазията на СССР. И това не е случайно. Тогава американците подкрепяха муджахидините и бартерът "опиум-оръжие" очевидно е бил изгоден и за двете страни. Сега талибаните са притиснати. Трябва им оръжие. И с какво друго могат да плащат, освен с опиум. Всъщност това е една банална история. Но пак повтарям, тази хипотеза "увисва" ако не приемем без резерви "статута" и "услугата".

Въпрос: Нещата наистина изглеждат меко казано неприятни!

Отговор: Нещата са много неприятни. И ще стават все по-неприятни. Размяната на терористични удари е преди всичко удар срещу цивилизацията. Сбъдват се най-мрачните прогнози. Насилието срещу здравия разум, срещу мисленето на обикновените хора, сякаш е извадено от книгата "1984-та", последната книга, на последния велик англичанин Ерик Артър Блеар, известен с писателския си псевдоним Джордж Оруел. След 11 септември нещата загрубяха дотолкова, че дори "съюзническите" западни медии са принудени да реагират: "Цензорите отново тръгнаха на лов за забранени мисли - този път те патрулират в гиздавата униформа на възмущението и потресението. По ред на номерата взимат на мушка всекиго, който след кръвопролитията все още си позволява някакви въпроси." Това го чух в предаване по "Дойче веле" на български език. Но най-неприятното май е за американците. Тамошните управници използват случилото като повод за въвеждане на редица ограничения. Ще се събуди ли Америка някой ден като "Страната на ограничените възможности"!

Въпрос: Искате ли да добавите нещо?

Отговор: Много ми се иска този път да греша! Много ми се иска да чуя конкурентна версия, по-оптимистична версия. Но като свържа в логична схема няколко неоспорими факти - провалът на СССР в Афганистан, стотиците милиарди долари годишни обороти на наркопазарите и изпирането им от финансови и банкови системи на "демократични" страни, последствията, поне засега, от "ответния удар", и най-вече "статута" и "услугата", в момента не виждам по-достоверна версия. Нека спрем дотук. Навлизането в подробностите е право на специалистите, а и както се казва: "Дяволът се крие в подробностите". В случая и в пряк, и в преносен смисъл. Но едно нещо е сигурно. Едни са поръчителите, други са организаторите - точно тук е "американското участие" - това, което стана на 11 септември не е по силите на всеки, бил той и Бин Ладен, а мераклии за пряки извършители едва ли е трудно да се намерят, като се има предвид в колко мръсотии са се забъркали "американците".

Въпрос: Благодаря Ви, г-н Ценов! Не настоявам да продължим.

27 10 2001, София